Sunday, April 16, 2017

SEOUL, Korea (Part II)

Assalamualaikum. Anneyonghaseyo!

bersambung dari Part I,
Hari kedua di Seoul. Tempat pertama ialah Bongeunsa Temple.

Bongeunsa Temple ni sangatlah besar kawasannya. Dalamnya ada beberapa buah temple yang dikatakan berlainan fungsi dan ada pengkhususan masing-masing. Antaranya temple untuk memohon ampun (seperti mendoakan roh-roh yang telah meninggal dunia agar dijauhkan dari neraka), temple spirit (atau juga dikenali dengan korean tradition temple dan sembahyang mereka tu dengan cara minta perlindungan dari bukit-bukit) dan banyak lagi. Tapi, ada satu temple yang dikatakan sebagai temple menyeluruh (buat semua benda kat sini). Siapa yang datang temple? On that day, semua yang aku jumpa dalam temple yang tengah sembahyang atau yang duduk di luar semuanya golongan tua dan berusia (macam sama saja dengan situasi masjid di Malaysia. huhu). aku persoalkan mana yang anak muda tapi katanya mereka datang juga tapi pada hari minggu (wallahua'lam). 



penceritaan yang jelas tapi laju. haha.


 Setiap langkah perjalanan hidup Siddarta Gautama bermula dengan mimpi gajah putih sehingga beliau mencapai nirvana diceritakan dengan lukisan mural di sekeliling temple.

temple spirit.

ini je temple yang boleh ambil gambar dekat dalam. temple lain semua tak boleh. just masuk dengar mereka baca-baca ayat zikir mereka :)

future monk

Patung Buddha berdiri ini adalah Gautama Buddha yang dinanti oleh golongan Buddhist. 
Mereka percaya 15.7 billion tahun lagi dia akan muncul turun ke Bumi untuk menyelamatkan manusia (macam kepercayaan kita kepada imam mahdi)




sebenarnya kami sangat gembira dapat unni atau ahjumma ni (wujud konflik nak panggil dia apa sebab dia gelak bila aku panggil ahjumma tapi bila panggil unni nampaknya makin tergelak >,<). baik dan peramah sangat. layankan je kitorang bahkan terlebih layan lagi. haha. sedih pulak bila nak berpisah, siap peluk bagai alahai unni :'D




Then, kami sambung perjalanan untuk mengisi perut di restoran halal, berdekatan dengan Myeong-Dong. makan nasi ayam, so Malaysian :D lepas makan, terus solat dekat restoran tu sebab nak menyambung perjalanan ke Namdaemun Market!






tak beli pun, tak minat kpop. harap maklum. haha
Namdaemun Market ni lah tempat beli souvenier murah-murah seperti keychain, fridge magnet, brooch, baju 3 helai 10,000won dan seumpamanya. Murah lah dibandingkan dengan tempat-tempat lain. haritu spent masa dua jam je rasanya, sesungguhnya tidak cukup arghhhh! huhu. 

lepas shopping sikit, terus bergerak ke Children Grand Park untuk slot pertama bersama G-MiK (Generasi Mahasiswa Islam Korea), sharing moment gittew. 







dan sesungguhnya suhu pada waktu tu paling sejukkkkk pernah aku rasa. menggigil tubuh dengan gigi sekali haa :D sejuk sangat-sangat sampaikan aku tak mampu nak tangkap gambar dengan kamera sendiri. so, some of this pictures credited to FB Solehah. Thanks Sol, hehe :D

kemudian, dinner lah pulak kita. dekat dengan hostel je, Jalan Insadong. Makanan seafood ya rabbi sedapnya. seaweed dia sedap dan meja aku tambah 3x kot (side dish yang mangkuk kecik-kecik tu boleh tambah and free of charge, so apa lagi hehe). Ada yang lagi sedap iaitu sup jjigae. serius yang ni sedapppp! dulu pernah makan jjigae dekat Duboyu Midvalley tapi takleh telan dan akhirnya Sol yang habiskan tapi kali ni, berebut-rebut dengan Sol. hahaha.


lepas kekenyangan, menyambung perjalanan ke Cheonggyecheon. dekat area situ je tapi jalan kaki lebih kurang 2km jugak la. Apa yang menarik? dekat tengah-tengah bandar Seoul, ada sungai buatan lebih kurang 6km dan its so beautiful! Tapi sebenarnya dulu memang sungai asli, kemudian dibina flyover, diruntuhkan flyover tersebut dan buat balik sungai. kos yang dihabiskan sangat besar, ramai masyarakat korea membantah sebab berhabisan duit semata-mata itu. sekarang, semua okey je memandangkan ketenangan juga lah dalam bandar tu dengan adanya sungai ni. En. Saufi kata, kalau musim panas ramai je kanak-kanak mandi. kadang-kadang ada event lantern dan sebagainya. 




Seoul di malam hari

kemudian, pulang ke hostel dan tidur dengan lenanya. panjang betul perjalanan hari kedua.
SEOUL, Korea (Part III) and day 3 coming soon..








Thursday, April 13, 2017

SEOUL, Korea (Part I)

Assalamualaikum, Anneyonghaseyo!!

Alhamdulillah, Assalamualaikum SEOUL! An-Inter Ideology Journey 2017 anjuran Kelab Usuluddin dan Falsafah berjalan dengan lancar dari 30 Mac 2017 hingga 4 April 2017.

peserta yang menyertai program ni seramai 29 orang + 2 orang pensyarah. semua peserta berkumpul pukul 12 tengah malam  30 Mac memandangkan flight kami 8.30 pagi (kalau masing-masing tidur kat bilik, agaknya terlepas flight la kot, haha). so, dari UKM bergerak ke KLIA2 pukul 5.00 pagi.


kisahnya, terkejar-kejar juga lah flight sebab urusan luggage dsb. kemain acah-acah nak tangkap gambar dekat depan pintu masuk antarabangsa tu (macam group lain selalu buat sambil pegang banner :p). Alhamdulillah,walaupun terkejar-kejar kami tak terlepas flight yeayyyy!

here we go yeayyyyyy!
penerbangan 6 jam ditemani ahjumma yang datang travel Malaysia. sebenarnya seat sebelah aku, husband dia tapi bila husband dia tengok aku, terus dia minta isteri dia tukar tempat. kamsahamnida! baiknya ahjussi :D borak juga sikit-sikit dengan ahjumma pasal trip ke korea kali ni. baik sangat la ahjumma ni sehingga memberikan first impression yang baik bagi aku terhadap orang-orang korea. kemudian ditambah lagi dengan kebaikan oppa di sebelah kiri aku sebab dia tengok aku struggle sangat gulung-gulung pillow neck air asia tu. kamsahamnida oppa tolong saya. hahaha. masing-masing kiri kanan aku terus say welcome to Seoul bila mendarat di airport. Yes, that time memang aku rasa orang korea baik-baik :)

welcome to Seoul, Korea!
Korea ialah trip luar negara aku yang ke-5 selepas Mekah, Hatyai, Bandung dan Ho Chi Min City.
Alhamdulillah, what's next? :p
dan ini gambar first ramai-ramai bersama banner >,<


waktu jejak keluar pintu airport, aku dan yang lain paling excited. kenapa? sebabnya lepas keluar dari pintu airport baru terasa berada di Korea dengan kesejukan serta angin-angin nya sekali. hahaha. dalam airport, aku dah macam "alahai kenapa macam ni suhu, tak sejuk pun", bila rasa sejuk dekat luar "perghh syoknya. this is Korea!" sambil buka mulut keluarkan asap. haha. 
sekitar luar Incheon Airport

on the way ke hostel





Chanel televisyen semua korea dan munirah acah-acah cari subtitle la pulak. Dia ingat chanel tu astro punya? haha :D




Yellow Brick terletak di jalan Insadong, satu jam perjalanan dari Incheon Airport. kelengkapan semua baik. breakfast disediakan dari jam 7-10 pagi (breakfast sekadar alas perut; cereal, susu, telur goreng sendiri, sandwich with nutella, peanut and berry etc), mesin basuh free dan pemanas lantai of course disediakan. kalau tak, sejuk sangat la jadinya.



Hottoek


excited je semua keluar jalan-jalan. lebih excited bila En Saufi bagi greenlight yang Hotteok boleh dimakan. kaya sekejap ahjumma tu sebab budak-budak ni serang. Hotteok ni bagi aku macam roti goreng tapi intinya gula perang. panas dan manis. memang kena lah dengan cuaca yang sejuk. oleh sebab terlalu leka, habis meleleh-leleh dia punya gula keluar dan melekat dekat coat dari atas sampai bawah T.T, lagi sakit hati bila budak laki cakap dia punya gula susah ditanggalkan, bertambah frust (baru first day kot) tapi tiba-tiba ahjussi si penjual tu dengar kot aku punya kesedihan lalu datang bersama wet tissue dan tertanggallah semua nya. memang concern lah dia, dah biasa kot jumpa customer seperti aku. haha. ya salam, baiknya ahjussi :D

p/s: Thank you my dear sister sebab pinjamkan i winter coat. hihi.

First day, fall in love with koreans because of their kindness <3
SEOUL, Korea (Part II) coming soon...












Sunday, March 26, 2017

AGM BSMM Daerah UKM 16/17

Assalamualaikum.

Berakhir sudah AGM kali ini, maka dengan rasminya aku meletakkan jawatan sebagai OCVAD (Officer Voluntary Aid Detachment aka Pegawai Penjaga). Very unexpected to take this post and make it work within a year. I'm so excited :D





I'm so glad to have Mai dan Baz all the time.
They are sooooo nice, seriously.
Gonna miss them :(

I feel so blessed being an important part of BSMM.
I feel more confident right now.
Thanks for the opportunity.
No more meeting every night. No more programme to handle every weeks. No more hectic days. But the hectic session of 2016/2017 will going to be missed.

Monday, February 27, 2017

Dakwah Orang Asli 4 (DOA 4)

Assalamualaikum.
Alhamdulillah 23-26 Februari 2017, DOA siri 4 telah berjaya dilaksanakan.
salah satu usaha untuk berdakwah, golongan pelajar Usuluddin dan Falsafah turun padang ke Kg. Lambuk, Gua Musang Kelantan bagi menyantuni masyarakat orang asli.

same house, same amek dan apak (ibu ayah) macam DOA siri 3 dua tahun lepas. Amek Abok binti Alang. in case satu masa nanti, terlupa nama boleh search kat blog. hehe.

same adik beradik (Najiah dan Zulhelmi) tetapi bertambah lagi 3 orang, Ameerah, Paan dan Aiman sebagai ganti seniors yang dah selamat grad :)

Keluarga besar Kg. Lambuk

sempat jalan-jalan tengok jambatan gantung ni ^^

Elin dan Aira, my adik beradik angkat.
semoga berjaya dik! penuhi janji untuk belajar bersungguh-sungguh macam akak ye :)

last but not least, i got gift from amek.
thank you amek for sambal ikan bilis yummyyyy!!

Tika begini la kau akan rasa nikmatnya kau dilahirkan dalam keluarga Islam. Indahnya dua nikmat iman dan Islam. serta nikmat bekalan air. hihi. 

semoga amek dan apak sekeluarga diberikan hidayah oleh Allah. Aku harap satu masa nanti, aku boleh pergi ziarah lagi. kalau tak dengan jabatan (sebab dah nak grad kan), dengan mak ayah aku. atau dengan sesiapa yang sudi bawa aku ke sini. hewhew.


SEOUL, Korea (Part II)

Assalamualaikum. Anneyonghaseyo! bersambung dari Part I , Hari kedua di Seoul. Tempat pertama ialah Bongeunsa Temple. Bongeunsa Temple...